Bakıcılık Nedir?

Bakıcılık Nedir?

Bakıcılık Nedir? Bakıcılar Ne İş Yapar?

Bakıcı, bebek, çocuk, yaşlı ya da hasta olan bireylerin farklı açılardan bakımını üstlenen kişilerdir; ihtiyaç duyan kişilerin günlük bakımlarını bir ücret karşılığında yapan kişilere bakıcı denir. Çocuk bakıcılarına günlük dilde dadı da denir. Bebek ve çocuk bakıcısının yanı sıra ileri yaşta olsun ya da olmasın hasta olan, ameliyat geçiren yani bir süre kendi bakımını idare ettiremeyecek kişiler için de bakıcı tutulabilir. Tedavi süresince hasta kişilerle ilgilenen hasta bakıcıların yanı sıra ileri yaşta olup günlük işlerinde yardımcı arayan kişilere de yaşlı bakıcılar eşlik edebilir. Yaşı ileri bir birey kronik biçimde hasta olmasa da, günlük gereksinimleri için ihtiyaç duyduğu enerjiyi kendinde bulamayabilir. Bu anlamda yaşlı bakıcılar hasta bakıcılardan ayrılır. Kişilerin özel durumlarına istinaden hasta ve yaşlı bakımı hizmeti beraber de alınabilir. Özetle bakıcılık hizmetleri, bu hizmete ihtiyaç duyan bireylerin koşullarına göre şekillenir.

Bakıcıların Görevleri Nelerdir?

Bebek bakıcısı, bebeklerin yaşamın ilk yıllarında onlara ihtiyaç duydukları temel gereksinimlerde yardımcı olurlar. Alt değiştirme, kıyafet değiştirme, mama yedirme ve yemek rutinini takip etme, bebeğin yıkanması, kıyafetlerinin temizliğinin sağlanması, uyutulması, bebek huzursuz olduğunda onun sakinleştirilmesi, bebekle oyun oynanması gibi konularda bebeğin annesine ya da ailesine ilk elden destek olan kişidir, yani genel ve hassas bir bakım hizmeti sunar. Bazı durumlarda aile bireyleri bebeğin yanında olamayacaksa, bebek bakıcıları bebekle baş başa kalarak onun güvenliğini ve huzurunu sağlar.

Çocuk Bakıcısı ise bebek bakıcısından biraz farklı sorumluluklar alır. Yeme içme ya da uyku düzenini takip etmek benzer şekilde devam etse de bazı gereksinimler yaş ile değişir. Örneğin tuvalet eğitimini öğrenmiş olan ve artık bez kullanmayan çocukları gerektiğinde tuvalete götürmek onlara göz kulak olmak da bakıcının görevidir. Öte yandan, çocuğun günlük genel temizliği, kıyafetlerinin düzgün ve temiz olması, okul veya ev dışı aktivitelerde çocuk ile sosyal anlamda ilgilenilmesi gibi konular,  yine çocuk bakıcısının görevleridir.

Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakıcı

Hasta bakıcılar, herhangi bir sebeple hasta konumuna düşmüş ve kendisine bu süreç zarfında yetemeyen kişilere bakmakla görevlendirilen bireylerdir. Hasta bakıcılar, hastaların fiziksel, psikolojik ve iletişimsel ihtiyaçlarını karşılamak için görevlendirildikleri hastane ortamında veya hastaların evlerde çalışırlar. Hasta bakıcıların görevi hastaların tedavi süreçlerine destek olmak, hastaların günlük gereksinimlerini karşılamak ve gerekli durumlarda ailelerini bilgilendirerek süreçte onlara da destek olmaktır. Hasta bakıcılık hizmeti aynı bebek ve çocuk bakıcılığında olduğu gibi hastaların spesifik ihtiyaçlarına göre özel olarak şekillenebilir. Örneğin günlük hasta bakımı ile yatılı bakıcılığı farklı alanlar olabilir. Hasta bakıcılar gerektiğinde fiziksel ve sosyal aktivitelerle ile de psikolojik destek sağlar.

Yaşlı bakıcılar ise yazımızın başında belirttiğimiz gibi yaşı ileri olan bireylerin çeşitli fiziksel ihtiyaçlarının, örneğin yemeğinin yapılması ve takibi, gerekiyorsa ilaç rutininin takibi, yaşlı bireyin evinin düzeni ve temizliği, eve alışveriş yapılması vb. gereksinimlerin karşılanmasından sorumludur. Bazı yaşı ileri bireyler günlük ihtiyaçlarında kendi kendilerine yetebiliyorken, bazı hastalıklardan muzdarip olan yaşlı kişiler, A’dan Z’ye her şeyiyle ilgilenilmesi gereken tam bir bakıma ihtiyaç duyabilirler. Bu noktada yatılı hasta bakıcılar ya da yatılı yaşlı bakıcılar bu kişilerin sorumluluğunu profesyonel olarak üstlenirler.

Bir Bakıcı Nasıl Olmalı?

Bir bakıcı önceliklikle güvenilir olmalıdır. Kişinin elinden çok iyi iş gelebilir, bebeğinize, çocuğunuza ya da yaşı ileri anne babanıza fiziki olarak iyi bakabilir fakat güvenilir değilse, kafanızda soru işaretleri varsa bunların mutlaka giderilmesi gerekir. Çünkü bakıcılık aslında en yakın aile bireylerinizi ve onların ihtiyaçlarını, evinizin dışından bir başkasına emanet etmek anlamına da gelir. Güvenilirlik kriterinden sonra işini iyi yapması, dikkatli ve hassas olması, sorumluluk alabilmesi, insani ilişkileri düzgün biçimde kurması da beklenir. İlan verenler ve bakıcı arayanlar bazı koşullarda hasta bakıcı sertifikası da sormaktadır.

Bakıcı danışmanlık şirketleri arasında Gaia Danışmanlık, evde yaşlı bakımı hizmetleri, hasta bakıcısı, çocuk bakımı, bebek bakıcısı ve yaşlı bakımına yönelik ihtiyaçlarınızı kısa sürede, kaliteden ödün vermeden ve en önemlisi güvenilir bir şekilde karşılar. Uzmanlarımız iş ilanlarda ve bakıcı aday seçme süreçlerinde titizlikle hareket eder ve sevdiklerinizin ihtiyaçlarına yönelik doğru adayı belirleme sürecinde incelikle bir yol haritası takip eder. Gaia Danışmanlık’ın sunduğu bakıcılık hizmetleri arasında Bebek Bakıcılığı, Çocuk Bakıcılığı, Hasta Bakıcılığı, Yaşlı Bakımı  ve Hastane Refakatçiliği hizmetleri bulunmaktadır.

Bakıcılık Ücreti Ne Kadar? (2023)

2023 yılına ait yenilenen bakıcılık ücretleri için ilanlar sayfamızı inceleyebilir, verilen hasta bakıcı iş ilanları, yaşlı bakım iş ilanları, hasta bakıcısı iş ilanlarını ve yatılı bakıcı iş ilanlarını koşullarıyla ve ücretleriyle karşılaştırarak değerlendirebilirsiniz.

2017 yılından bu yana bakıcı istihdamına yönelik çalışmalarını yürüten Gaia Danışmanlık,  Türkiye İş Kurumu’na bağlı olarak özel istihdam bürosu olarak faaliyet gösterir. Gaia Danışmanlık, her geçen gün artan bakıcılık ihtiyaçlarına yönelik profesyonel istihdam çözümleri ile İstanbul merkezli olmak üzere hizmet vermektedir. İletişim sayfamız üzerinden uzmanlarımız ile hemen irtibata geçebilir, telefon ile ya da form doldurarak bize ulaşabilirsiniz.